ENLLAÇOS DE LA CASA

.

........... ............BURRÍNDEX................................................. ..................CARTELLERA AMIGA
.................Índex de continguts...............................................................Activitats d'interés

.

....................PASSA LA VIDA..............................................................EL CORRAL DE BUCOMSA
.....................
Pulcribloc.....................................................
...........................................................

14 d’agost del 2013

BURRERA COMPRIMIDA, SA



Grup polifacètic que en els anys 70 va irrompre als escenaris del nostre país organitzant i interpretant paròdies per a falles. Des de llavors ençà, Burrera Comprimida SA (Bucomsa) ha practicat diversos gèneres del món de la faràndula en espectacles parateatrals, musicals, radiofònics i televisius, sempre buscant en el sentit de l'humor l'ingredient principal de les seues amanides escèniques originals i creatives. Des dels Festivals de la cançó fina i elegant de principis dels 80, on es parodiaven els certàmens a l'ús de l'època canviant-ne les lletres de les cançons, fins a les dues ambaixades de Moros i Cristians que han produït i representat a Pego (anys 89 i 97), Bucomsa va circular per diverses localitats amb aparicions tan inesperades quant a la modalitat com discontínues en el temps, però sempre intentant divertir i divertir-se amb la crítica social argumentada en clau d'humor i sàtira, i posada en escena a través de formes molt peculiars.

El grup en qüestió ha canviat de nom en múltiples ocasions (fins i tot, en algunes èpoques, fou anònim). Va ser l'any 1999 quan, com a conseqüència de la presentació del poemari satíric Burrera comprimida, de Salvador Bolufer (el “trobador” de la colla), va nàixer un espectacle desvergonyit que es va anomenar de la mateixa manera que el llibre. Més de 10.000 persones el van presenciar entre els anys 1999 i 2001. Aquest treball escènic va obtenir diversos reconeixements, com ara el de “Notable de l'any 2001” atorgat pel grup de debat Tertúlia i Arròs de la Cadena Ser. La forta identificació amb el títol de l'obra per part del centenar de persones que hi participaren va ser decisiva a l'hora de batejar definitivament el grup com a Burrera Comprimida, SA (“Burrera” per part de pare, i “Comprimida” per part de mare). El mateix 2001, el grup en qüestió va crear un programa televisiu de producció pròpia intitulat La sonata de la pecata minuta; un magazín d'humor que televisava Canal 37 TV, per on passaren més de 300 convidats durant les 3 temporades que va estar en antena. 

L’any 2005, la companyia va iniciar la pràctica de diversos experiments teatrals basats en la sàtira produïda per Bolufer. Així, a l’espectacle Deliris escènics (2005-2009) s’entremesclaven interpretacions de burribromes poètiques per a guitarra sense orquestra amb paròdies arítmiques executades a capella. A partir de 2009, amb la incorporació del pianista i compositor Enric Murillo, fou enregistrat el CD El cantar de la burrera, d’on deriva l’espectacle homònim que Bucomsa va representar durant més de tres anys.

L'any 2006 es va celebrar la 1a edició del Simpòsium Internacional de la Burrera, un esdeveniment on, durant les 6 edicions celebrades fins ara, s'han exposat les ponències més insòlites que ha donat de si el món del surrealisme contemporani. D'aquestes convencions va nàixer el fenomen que es coneix com "L'esperit de la burrera", una filosofia que sol aplicar la gent de Bucomsa a les múltiples i variades activitats artístiques que cadascú desenvolupa. L'esmentat esperit sura ja en les presentacions del darrer poemari satíric de Bolufer: Versos (per)versos (Edicions 96, 2017), on intervenen diversos components de la colla.

Al 2010 va nàixer el bloc Burrera Comprimida, conegut també com el Burribloc, un espai internauta que es dedica a perfumar les bondats de la bona gent i a burlar les maldats dels bufanúvols i els seus afins. Actualment la xarxa burribloquera compta amb 5 blocs que es complementen entre si en favor de la causa burra.


Els mateixos integrants
de Burrera Comprimida SA es defineixen com una ONG clandestina que es dedica a comprimir burrera a base de faràndula salvatge i estrambòtica, marcant a través de l'absurd un punt d'inflexió entre la realitat i la fantasia..., perquè –diuen– el món és un enorme escenari on s'interpreta molta burrera expandida que necessita compressió.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars